Dacă ești ca mine, în această perioadă a anului, deja te gândești la sărbători. În trecut, am avut ani în care sărbătorile au fost grăbite și pline de stres, așa că, sincer, nu le așteptam cu entuziasm. Dar am învățat câteva lucruri care par să ne ajute să ne bucurăm de sărbători și să le așteptăm cu mare nerăbdare.

1. Nu își supraîncarcă programul
Este ușor să aglomerezi activitățile. La urma urmei, sunt ATÂTEA de făcut în perioada sărbătorilor — să cumperi cadouri, sa vizitezi familia, să mergi la targuri de Crăciun, să îl vezi pe Moș Crăciun, să admiri luminițele din oras, iar lista ar putea continua ore întregi.
Pentru că tindem să dorim să facem sărbătorile speciale pentru copiii noștri, uneori exagerăm și pierdem ocazia de a ne opri și a ne bucura de moment.
Deci, ce te poate ajuta?
Simplifică.

2. Își programează câteva zile de „făcut nimic” în timpul sărbătorilor
Cu toții avem nevoie de momente de liniște și pace, inclusiv copiii noștri, chiar dacă ei nu realizează întotdeauna acest lucru. Așadar, încearcă să programezi timp pentru a nu face nimic și vezi ce se întâmplă!
O astfel de zi de „făcut nimic” de Crăciun nu a existat in copilaria mea, insa de cand am propria familie si mai ales, de cand il am pe Tudor (baietelul nostru de 3 ani), imi place sa fac asta. Noi preferam sa vizitam parintii, bunicii, sa mancam din preparatele lor, al caror gust chiar nu se compara cu nimic.
E tare placut cand nu este planificata ziua “la minut”. Să vă treziti și să faceti clătite doar pentru că aşa aveti chef. Apoi, să stati ore întregi în pijamale, să vă jucati cu copiii, să râdeti și să vorbiti - atât de simplu, dar minunat de memorabil.
Astfel de momente pot fi un reset necesar pentru familia ta în timpul sărbătorilor. Uneori, cel mai bun lucru pe care îl putem oferi copiilor noștri în această perioadă este spațiul de a fi pur și simplu. Acest spațiu ne oferă ocazia de a fi prezenți alături de fiecare copil în parte, în loc să ne umplem calendarul cu activități fără sfârșit.

3. Se țin de tradiții, dar nu sunt rigizi în privința lor
Imi plac tradițiile de familie! Imi amintesc amuzata cum se chinuiau parintii mei sa ascunda cadourile in debaraua din bucatarie, dupa bidonasul cu muraturi si sacul cu cartofi 😊) Sper ca si in zilele noastre sa se mai bucure copiii de primirea cadourilor asa cum ne bucuram noi in copilarie.
Tradițiile oferă copiilor o identitate și un sentiment de apartenență. Ritmurile îi ajută să știe la ce să se aștepte și ce să aștepte cu nerăbdare.
Tradițiile sunt foarte plăcute și pot fi un mod minunat de a adăuga sens sărbătorilor. Iată câteva idei:
- Oferă-le copiilor un calendar de advent.
- Decorați bradul împreună.
- Oferă-le pijamale noi în Ajunul Crăciunului.
- Citește povestea Crăciunului în dimineața de Crăciun, înainte de orice altceva.
- Gătește preparate tradiționale pentru ziua de Crăciun.
- Faceți fursecuri de Crăciun și oferiți-le si vecinilor.
- Faceți o plimbare de seară pentru a admira luminile de Crăciun.
Totuși, prea multe tradiții pot deveni obositoare. Datorită rețelelor sociale, vedem tradițiile tuturor, ceea ce ne poate face să ne simțim presați să le adoptăm pe toate pentru a face sărbătorile „perfecte”.
Însă, alegând lucrurile care sunt cu adevărat importante pentru familia ta, le vei aprecia mai mult. Simplitatea îți va da mai multă energie mentală și emoțională pentru a fi prezent, iar asta este mai bine pentru copiii tăi decât încă o tradiție la care simți presiunea să te ții.
4. Încearcă lucruri noi în timpul sărbătorilor
Întotdeauna mi-a plăcut ideea de a face prajituri in casa. Nu suntem noi mari bucatari (nici eu, nici sotul), insa preferam sa facem si noi in casa diverse preparate.
Anii trecuti am făcut biscuiti cu portocale si chips-uri de ciocolata, fursecuri cu umplutura de nuci, cozonaci (sotul, ca eu n-am avut curaj sa incerc). Si-acum parca mai simt mirosul lor! Miros de sărbători!
Poate fi atât de distractiv să adăugăm această activitate în programul nostru de sărbători.

5. Își implică copiii în planurile de sărbători
Cu cât copiii sunt mai implicați în planificarea sărbătorilor, cu atât vor fi mai entuziasmați de ceea ce urmează. Propune-le să te ajute să faci o listă cu lucruri noi care ar fi distractive pentru familie în acest sezon și apoi votați împreună ce vreți să încercați.
Implicarea copiilor în planificare și pregătire îi ajută să-și asume o parte din responsabilitatea de a face sezonul plăcut. Le va oferi, de asemenea, ocazia de a se gândi unul la celălalt, deoarece ideile fraților lor ar putea fi diferite de ale lor.

6. Încurajează o concentrare spre exterior
Unele dintre cele mai frumoase amintiri din timpul sărbătorilor sunt despre a fi „concentrați spre ceilalți”, nu doar spre noi înșine. Cel mai frumos cadou pe care îl poți oferi copiilor tăi de sărbători este să îi ajuți să înțeleagă că nu este vorba doar despre ei. Iată câteva întrebări care pot ajuta să îndrume gândirea altruistă:
- Pe cine putem ajuta în acest sezon?
- Ce putem oferi în acest sezon?
- Este cineva pe care îl cunoști și care s-ar bucura de un cadou special anul acesta?
- Ce ai vrea să faci pentru X sau Y?
O idee minunată este să transformi calendarul de advent într-un mod de a servi! Copiii învață observându-ne. Ia-ți un moment pentru a te întreba: Unde sunt focusate energia, timpul și banii mei în timpul sărbătorilor? Dacă noi ne petrecem timpul doar decorând, cumpărând și mergând la petreceri, nu ne putem aștepta ca ei să fie concentrați spre exterior.
Lasă-i să te vadă cum duci mâncare celor care au nevoie. Coace fursecuri și lasă copiii să le ofere vecinilor. Ajută pe cineva să monteze lumini de Crăciun dacă nu poate să o facă singur. Fă o prioritate din ajutorul oferit altora și astfel copiii tăi vor fi atenți la cei din jur!

7. Renunță la perfecțiune
Acesta pare că ar trebui să fie ușor, dar este, de fapt, cel mai important de exersat.
Renunță la perfecțiune.
Ce preferi să-ți amintești despre sărbători: momentele în care copiii stau cu tine sub pături citind povești de Crăciun sau că ai avut cel mai modern decor pe șemineu anul acela? Alege lucrurile care sunt cu adevărat importante și dedică-le lor timpul și energia ta.
Dacă decorarea casei pentru sărbători este un mod prin care familia ta se conectează și se bucură împreună, atunci continuă, insa nu simți că trebuie să coci acum toate tipurile de fursecuri posibile. Ai înțeles ideea.
Nu-ți consuma energia emoțională încercând să te menții la același nivel cu totul.
Alege cu grijă, astfel încât să-ți mai rămână energie pentru a te juca cu copiii sau a ajuta un vecin. Dorința de perfecțiune îți poate răpi ușor bucuria din acele momente. Acordă-ți timp pentru a fi recunoscător pentru familia ta și pentru copiii tăi. Ei vor observa. Ei vor câștiga enorm din pacea și bucuria ta, mult mai mult decât dintr-o felicitare perfectă de Crăciun sau un brad decorat perfect.

Trage aer adânc în piept! Nu trebuie să faci totul ca să le oferi copiilor tăi un sezon de sărbători minunat.
De fapt, a face mai puțin este probabil exact ce au nevoie. Privește-le chipurile, petreceți timp împreună, citiți povești, râdeți, jucați-vă. Nu lăsa presiunea a ceea ce fac ceilalți să-ți răpească bucuria! Dacă te bucuri de sărbători, cel mai probabil te vor urma și ei!